Wykonanie
Sushi mogłabym chyba jeść codziennie, więc wizyta w restauracji od czasu do czasu to dla mnie za mało;) A że na razie nie chce mi się uczyć się samodzielnie go przygotowywać, wpadłam na pomysł zrobienia własnej wersji zdekonstruowanego sushi. W Japonii nazywa się ono chirashizushi - sushi rozsypane. Nie trzeba bawić się w zawijanie, a smak, w zależności od użytych dodatków, bardziej lub mniej przypomina ten "prawdziwy". Nie dysponując surową
rybą odpowiedniej jakości, zdecydowałam się na
wędzonego łososia. Do tego
awokado, wodorosty
nori, marynowany
imbir,
nerkowce z wasabi. Wszystko świetnie ze sobą współgra, ale kompozycję można modyfikować zgodnie z upodobaniami. Sprawdzą się też np.
krewetki,
sezam,
grzyby shiitake, omlet,
ogórek czy inne warzywa. Zachęcam do wypróbowania, bo przepis przekona nawet osoby sceptycznie nastawione do sushi.Sus hi bez zawijania- 150g
ryżu do sushi- 1 łyżka
sosu sojowego- 1 łyżka
oleju sezamowego- 2 łyżeczki
octu ryżowego- 1/2 łyżeczki
cukru- 40g
nerkowców- 1 łyżeczka wasabi w proszku- 150g
wędzonego łososia- 1
awokado- kilka kawałków marynowanego
imbiru do sushi- 1 duży arkusz
nori- 2
dymki1)
Ryż do sushi przepłukać dwa
razy, dodać 1 1/2 szklanki wrzątku i gotować przez 10 minut.2) Wymieszać
sos sojowy,
olej sezamowy,
ocet ryżowy i
cukier.3) Dressing wymieszać z ugotowanym
ryżem.4) Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju, dodać
nerkowce i wasabi i podsmażyć, mieszając.5) Połowę
ryżu przełożyć do miseczki, ugnieść, wyłożyć na głęboki talerz i powtórzyć z drugą połową.6) Na
ryżu rozłożyć kawałki
wędzonego łososia,
awokado pokrojone w plastry i marynowany
imbir.7) Posypać przestudzonymi
nerkowcami, paskami
nori i posiekaną
dymką.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 680 kcal