Wykonanie
Od czasu do czasu każdy powinien upiec
ciasteczka (lub cokolwiek innego). Zawsze to powtarzam;D To naprawdę przyjemna czynność, zwłaszcza że przynosi niezłe efekty;) Do tego nie ma nic prostszego, niż przygotowanie
ciasteczek składających się tylko z
trzech składników, w tym lubianej przez wszystkich Nutelli (o czym świadczy fakt, że sprzedaje jej się w ciągu roku w Polsce tyle, że można by 30
razy posmarować nią powierzchnię boiska Stadionu Narodowego;D). Drugie
ciasteczka to snickerdoodles według przepisu Nigelli Lawson z książki "Jak być domową boginią" - pyszne i rozpływające się w ustach, niepodobne do żadnych innych. Polecam:)
3-składnikowe
ciasteczka z Nutellą- 1 szklanka (170g)
mąki- 1 szklanka (300g) Nutelli- 1
jajko1) Zmiksować lub wymieszać wszystkie składniki.2) Formować kulki wielkości
orzecha włoskiego.3) Układać w odstępach na blasze z papieremdo pieczenia i spłaszczyć je dłonią.4) Piec w temperaturze 180 st. C przez 8-10 minut.(Liczę na to, że macie, w przeciwieństwie do mnie ostatnio, dobry piekarnik;D)5) Zostawić do ostygnięcia.Przepis stąd .Czas przygotowania: 20 minutLiczba sztuk: 15Kaloryczność jednej sztuki: 150 kcal
Snickerdoodles- 125g
masła- 100g + 2 łyżki
cukru- 1
jajko- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 250g
mąki- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej- 1/3 łyżeczki
soli- 1 łyżka
cynamonu1)
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z
cukrem na jasną masę.2) Dodać
jajko i ekstrakt
waniliowy.3) W drugiej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia, gałkę i
sól.4) Dodać sypkie składniki do mokrych i zmiksować.5) Pozostały
cukier wymieszać z
cynamonem w płaskim naczyniu.6) Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego.7) Każdą obtoczyć w cukrze z
cynamonem i ułożyć na blasze.8) Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 st., aż zaczną robić się złotobrązowe.9) Zostawić do ostygnięcia na blasze na 1 minutę, a następnie studzić na kratce.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba sztuk: 20Kaloryczność jednej sztuki: 120 kcal