ßßß Cookit - przepis na Chlebek daktylowy Gordona Ramsaya

Chlebek daktylowy Gordona Ramsaya

nazwa

Wykonanie

Z książki Ramsaya „Zdrowa kuchnia” wypróbowałam już kilka przepisów, więc czytelnicy bloga mogą pamiętać np. jego korzenne ciasto z jabłkami. Dzisiaj zapraszam na daktylowe z dodatkiem melasy i orzechów ziemnych. W oryginale jest jeszcze siemię lniane, ale ja zawsze coś zmieniam w przepisach;) Nie zmienia to oczywiście faktu, że chlebek jest po prostu przepyszny! Na zdjęciu te ciemniejsze miejsca to nie zakalec, a daktyle, przyjemnie ciągnące. To dzięki tym owocom ciasto jest tak niesamowite: słodkie, bez dużej ilości tłuszczu, dość wilgotne (było dobre ponad tydzień!). Do tego jest zbite i konkretne, a przy tym całkiem zdrowe, polecam.
- 50g masła+ do nasmarowania
- 250g suszonych daktyli,
pokrojonych w drobną kostkę
- 2 łyżki melasy
- 250ml wody
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki razowej
- szczypta soli
- 110g cukru (oryginalnie 125g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowgo
- 50g orzechów włoskich, posiekanych
1) W ustawionym na niedużym ogniu sporym rondlu umieścić masło,
daktyle, melasę i wodę. Mieszać, aż masło i melasa się rozpuszczą.
2) Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
3) Wsypać do miski mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia.
4) Zrobić wgłębienie, dodać jajko, ekstrakt i mieszankę daktylową.
5) Wymieszać dokładnie, ale niezbyt długo.
6) Wmieszać orzechy i przełożyć do keksówki o długości 25cm.
7) Wyrównać powierzchnię i piec w temperaturze 170 st. C
przez 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
8) Wyłożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.
Czas przygotowania: 1 ½ godziny
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 235 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/09/chlebek-daktylowy-gordona-ramsaya.html