ßßß Cookit - przepis na Babeczki z płatków gryczanych (bez glutenu, bez mleka)

Babeczki z płatków gryczanych (bez glutenu, bez mleka)

nazwa

Wykonanie

Ostatnio serwowałam ciasteczka z ciasta francuskiego, bo przecież czasem można troszkę zgrzeszyć? A tak zupełnie serio "chodziło za mną" to ciasto. Dzisiaj znowu eksperymentowałam, ale już bardziej zdrowo! W domu znalazłam płatki gryczane, morele, jajka i najważniejsze foremki do babeczek :) A skoro zbliżają się walentynki, to serca na pewno się przydadzą.
Składniki na duuużo babeczek:
3 jajka
paczka 200g płatków gryczanych
miód (3 łyżeczki)
cukier wanilinowy (3 łyżeczki)- następnym razem go pominę
morele, paczka 200g
olej rzepakowy 0,5 szklanki
orzechy włoskie (u mnie dwie garście)
opcjonalnie odrobina wody, przy mieszaniu ciasta
Wydawałoby się że dużo tej słodyczy, ale były wg mnie akurat. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Tylko morele namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie,odsączyć i pokroić w drobną kostkę.A orzechy stłuc na drobno. Wszystko wymieszać, i nakładać do foremek. Piec ok.20 minut, w 160 C, na termoobiegu.
A tak babeczka wygląda po przekrojeniu.
Ciekawa jestem czy Wam przypasują babki? Dzięki orzechom mają fajną chrupiącą teksturę, taką przypominającą falafel.
Babeczek wyszło tyle, że mogłam je zjeść na podwieczorek, na drugi dzień na śniadanie. No i oczywiście mogłam się z kimś podzielić :)
To był mój pierwszy raz z foremkami silikonowymi, i na pewno jeszcze powtórzę tą współpracę! W porównaniu z metalowymi, silikon jest łatwiejszy w użyciu i myciu. A przecież po pieczeniu trzeba posprzątać, sesesese :)
Używacie silikonowych foremek?
Źródło:http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2014/02/babeczki-z-patkow-gryczanych-bez.html