ßßß Cookit - przepis na UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ

nazwa

Wykonanie

Proste i niezwykle leciutkie, naprawdę znakomite ciasto ucierane z jabłkami. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znika ono ze stołu :) Upieczecie je ze składników, które praktycznie zawsze są pod ręką w kuchni.
Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich jabłek. Idealne do herbatki lub kawy na nadchodzące jesienne popołudnia :) Przekonajcie się sami! :)
SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej):
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
sok i skórka otarta z 1-ej cytryny
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
1/3 szklanki ciepłego mleka
4-5 średnich, słodkich jabłek
DODATKOWO:
cukier puder do oprószenia
WYKONANIE:
Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj je cieniutko olejem. Boków nie wykładaj i nie smaruj niczym.
Jabłka umyj, obierz cienko ze skórki, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i ponacinaj jabłka w paseczki od góry lekko nożykiem. Następnie jabłka skrop delikatnie odrobiną soku z cytryny.
W misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodawaj jajka, po kolei, dokładnie miksując po każdym dodanym jajku.
Teraz przesiej do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wlej aromat lub dołóż ziarenka z wanilii, zmiksuj krótko, po czym dodaj sok i skórkę z cytryny, ponownie zmiksuj całość przez chwilę.
Wlej ciepłe mleko i utrzyj wszystko na najwyższych obrotach przez około 30 sekund.
Masę przelej do tortownicy, delikatnie połóż na nim jabłka przecięciem do dołu i piecz ciasto przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta.
Gotowe studź przez 15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Przepis mocno zmodyfikowany z tej strony
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/09/ucierane-ciasto-z-jabkami-i-cytrynowa.html