Wykonanie
Proste i niezwykle leciutkie, naprawdę znakomite ciasto ucierane z
jabłkami. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znika ono ze stołu :) Upieczecie je ze składników, które praktycznie zawsze są pod ręką w kuchni.Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym
cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich
jabłek. Idealne do
herbatki lub
kawy na nadchodzące jesienne popołudnia :) Przekonajcie się sami! :)SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej):100 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru4
jajka2 szklanki
mąki pszennej tortowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonejsok i skórka otarta z 1-ej
cytryny3/4 łyżeczki
aromatu śmietankowego lub ziarenka z 1
laski wanilii1/3 szklanki ciepłego
mleka4-5 średnich, słodkich
jabłekDODATKOWO:
cukier puder do oprószeniaWYKONANIE:Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj je cieniutko
olejem.
Boków nie wykładaj i nie smaruj niczym.
Jabłka umyj, obierz cienko ze skórki, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i ponacinaj
jabłka w paseczki od góry lekko nożykiem. Następnie
jabłka skrop delikatnie odrobiną
soku z cytryny.W misce utrzyj
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę.Dodawaj
jajka, po kolei, dokładnie miksując po każdym dodanym
jajku.Teraz przesiej do masy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą, wlej aromat lub dołóż ziarenka z
wanilii, zmiksuj krótko, po czym dodaj sok i
skórkę z cytryny, ponownie zmiksuj całość przez chwilę.Wlej ciepłe
mleko i utrzyj wszystko na najwyższych obrotach przez około 30 sekund.Masę przelej do tortownicy, delikatnie połóż na nim
jabłka przecięciem do dołu i piecz ciasto przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta.Gotowe studź przez 15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto posyp
cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Przepis mocno zmodyfikowany z tej strony