ßßß
Na Blogu prezentowałam Wam już najlepsze Razowe Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami . Dziś mam kolejną, troszkę zmodyfikowaną, pyszną i zdrową propozycję na łatwe oraz szybkie ciasto z mąki razowej z dodatkiem czerwonych porzeczek.Ciasto jest mięciutkie, pachnące, a posypana na jego wierzchu słodka, owsiana kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnymi porzeczkami.Jeśli niezbyt często pieczecie takie "zdrowe" ciasta to koniecznie musicie nadrobić zaległości, bo to ciacho jest naprawdę baaaardzo dobre :) Do herbatki idealne :) I co najważniejsze - niesamowicie smakuje moim Dzieciom, z czego się bardzo cieszę :DStandardowo - poza sezonem, użyjcie innych ulubionych owoców :)SKŁADNIKI NA CIASTO:3 jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mleka1/3 szklanki oleju roślinnego300 g mąki razowej (użyłam orkiszowej typ 2000, może też być np. pszenna razowa)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 , 5 łyżeczki esencji waniliowejDODATKOWO:300 g czerwonej porzeczkiSKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:3 łyżki płatków owsianych2 łyżki oleju roślinnego3 łyżki cukruWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczeniani wysmaruj cienko olejem.Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodaj mleko, olej i esencję waniliową, zmiksuj krótko.Dosyp mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj, krótko, ale dokładnie.Ciasto przelej do formy, posyp porzeczkami.W miseczce wymieszaj płatki owsiane, olej i cukier i posyp kruszonką porzeczki.Piecz ciasto przez 50 minut w piekarniku do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! Smacznego!

