Wykonanie
Potwornie kaloryczne, potwornie słodkie, potwornie wciągające! Ciasto Maxi King, robione na wzór popularnej słodkiej przekąski, to rozkosz dla podniebienia:) Jeśli jesteś zapalonym miłośnikiem wszystkiego co słodkie - to będziesz zachwycony! Jeśli się odchudzasz - to na chwilkę przestań! A jeśli nie jesz słodkiego - to właśnie dziś zacznij!:D Dwie warstwy przepysznego,
mlecznego kremu, przełożone cudowną masą kajmakową, a wszystko to w otoczce masy
ciasteczkowej i polewy z
mlecznej czekolady,
śmietany kremówki oraz
orzechów laskowych... Tym
ciastem zachwycały się Dzieci nasze i naszych znajomych, do których zawieźliśmy to ciasto w prezencie, ale również my dorośli nie mogliśmy się od niego oderwać. Jedna mała uwaga: ciasto po wyjęciu z lodówki jest twarde, głównie spód i
polewa czekoladowa, więc żeby łatwiej się je kroiło, najlepiej jeśli postoi z 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Ale nie wiem czy wytrzymacie, aby tyle czekać?:) My zabraliśmy się za degustację od razu, tłukąc łyżkami o talerze jak szaleni:) Maxi King rozpływało się w ustach:)) Pycha! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SPÓD
CIASTECZKOWY:250 g
herbatników (użyłam Petitki)100 g
masła (najlepiej niesolonego, ale może być tez zwykłe)100 g
mlecznej czekolady z orzechami2 łyżeczki ciemnego
kakaoSKŁADNIKI NA MASĘ
MLECZNA:200 ml
mleka 3/2 %100 ml
śmietany kremówki 36%450 g
mleka w proszku250 g
masła220 g
cukru pudruSKŁADNIKI NA
POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:200 g
mlecznej czekolady70 ml
śmnietany kremówki100 g
orzechów laskowychDODATKOWO:1 puszka masy kajmakowej (510 g)WYKONANIE:SPÓD
CIASTECZKOWY:Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż dokładnie papierem do pieczenia (dno i boki).W malakserze umieść
herbatniki i zmiel na piasek.W garnuszku rozpuść
masło, dodaj do niego
czekoladę oraz
kakao i wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Dodaj całość do
herbatników (nie musisz czekać, aby
masło z
czekoladą ostygło) i zmiksuj ponownie dokładnie w malakserze.Przełóż do tortownicy gotową masę, wykładając nią zarówno dno, jak i boki formy. Dobrze dociśnij.Wstaw tortownicę ze
spodem ciasteczkowym do lodówki.MASA
MLECZNA:W garnku z grubym dnem zagotuj świeże
mleko, kremówkę,
masło i
cukier puder (nie doprowadzaj do wrzenia).Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia - mieszanka ma być letnia.Gdy taka już będzie, dodaj do niej
mleko w proszku i bardzo dokładnie rozmieszaj całość rózgą kuchenną.SKŁADANIE CIASTA:Wyjmij tortownicę z lodówki i na spód wylej połowę masy
mlecznej. Wstaw znowu tortownicę na 5 minut do lodówki.W tym czasie podgrzej w garnuszku lekko masę kajmakową, delikatnie, tylko, żeby poluźnić jej konsystencję, aby łatwiej nakładała się na masę
mleczną.Wyjmij znowu tortownicę i nałóż na masę
mleczną kajmak. Na to wyłóż drugą cześć masy
mlecznej. Musisz robić to w miarę sprawnie, bo masa
mleczna szybko zastyga. Wyrównaj wierzch i schowaj ponownie formę do lodówki.
POLEWA CZEKOLADOWA:Najpierw należy "obrać"
orzechy laskowe ze skórki. W tym celu wrzuć je na bardzo dobrze rozgrzaną, suchą patelnię i podpraż je przez kilka minut, mieszając dość często, aby się nie przypaliły.Przesyp ostrożnie gorące
orzechy do miski i za pomocą ściereczki pocieraj wszystkie
orzechy, aby zeszła z nich skórka. Nie przejmuj się, jeśli odrobina skórki zostanie:)
Orzechy posiekaj drobno, małą garstkę odłóż do posypania wierzchu ciasta.W małym rondelku podgrzej
śmietanę kremówkę, dodaj do niej połamaną
czekoladę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia. Zdejmij garnuszek z ognia i dosyp większą cześć posiekanych wcześniej
orzechów. Wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj polewą. Posyp górę resztą siekanych
orzechów.Chłodź ciasto jeszcze przez 3-4 h (u mnie cała noc). Ciasto możesz wyjąć na 30 minut przed podaniem, aby lepiej się kroiło. Gotowe! Smacznego!