Wykonanie
Ciasto przygotowana z okazji Dnia Chłopaka :).Jest to zdecydowanie najsłodsze i zapewne najbardziej kaloryczne ciachojakie kiedykolwiek przygotowałam, ale...uwierzcie mi...jest warte grzechu.Proste w przygotowaniu, bez pieczenia...po prostu musicie spróbować,a w szczególności Wy,którzy kochacie smak batonika Maxi King.Przepis podpatrzony u
Ilonki klik, z niewielkimi modyfikacjami.SPÓD
CIASTECZKOWY:300 g
herbatników200 g
masła100 g
mlecznej czekolady z orzechami2 łyżki ciemnego
kakaoMASA
MLECZNA:200 ml
mleka 3/2 %100 ml
śmietany kremówki 36%400 g
mleka w proszku50 g
białej czekolady250 g
masła180 g
cukru pudruPOLEWA CZEKOLADOWA Z
ORZECHAMI:200 g
mlecznej czekolady2 łyżki ciemnego
kakao100 ml
śmietany kremówki100 g
orzechów laskowychDODATKOWO:1 puszka masy kajmakowej (510 g)
WYKONANIE:SPÓD
CIASTECZKOWY:Formę do ciasta wykładamy dokładnie papierem do pieczenia (dno i boki). Rozmiar nie ma znaczenia ;) ja użyłam dużej prostokątnej blachy, jeśli weźmiecie mniejszą warstwy będą grubsze i tyle :).W malakserze mielimy
herbatniki na proszek, albo przekładamy do foliowej
torebki i ubijamy wałkiem :).W garnuszku rozpuszczamy
masło z
czekoladą i dodajemy na ciepło do
herbatników – dokładnie mieszamy - chyba, że
czekolada była z całymi
orzechami to możemy jeszcze raz przepuścić przez robot kuchenny..Masę przekładamy do foremki i dobrze dociskamy. Foremka ląduje w lodówce.MASA
MLECZNA:W garnuszku na niewielkim ogniu łączymy ze sobą wszystkie składniki poza
mlekiem w proszku. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy, aż masa
zrobi się letnia.Gdy będzie już wystudzona, partiami dodajemy
mleko w proszku i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek (ja wrzuciłam od razu i
potem przecedzałam przez sitko…)
SKŁADANIE CIASTA:Na spód miasteczkowy wylewamy połowę masy
mlecznej. Wstawiamy znowu do lodówki na ok. 5 minut.W tym czasie podgrzewamy w garnuszku masę kajmakową – tylko na tyle, żeby łatwo się rozsmarowywała na cieście. Wykładamy kajmak na pierwszej warstwie
mlecznej i przykrywamy resztą masy. Foremka wraca do lodówki.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Orzechy laskowe obieramy lub nie. Ja lekko je uprażyłam na suchej patelni i
potem pocierałam je przez szmatkę – większość skórki zeszła.
Orzechy siekamy drobno, małą garstkę zostawiłam do posypania ciasta.Podgrzewamy delikatnie
śmietanę kremówkę, dodajemy do niej połamaną
czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Zdejmujemy garnuszek z kuchenki i dorzucamy posiekane
orzechy. Polewę wykładamy na ciacho i obsypujemy resztą
orzechów.Moje ciasto siedziało w lodówce przez całą noc, więc nie wiem dokładnie kiedy stężało. Myślę, że po 3 godzinach powinno być ok. :)Smacznego! :)Chocoholiczka