ßßß Cookit - przepis na Ciasto jak batonik Maxi King (bez pieczenia)

Ciasto jak batonik Maxi King (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Ciasto przygotowana z okazji Dnia Chłopaka :).
Jest to zdecydowanie najsłodsze i zapewne najbardziej kaloryczne ciacho
jakie kiedykolwiek przygotowałam, ale...
uwierzcie mi...
jest warte grzechu.
Proste w przygotowaniu, bez pieczenia...
po prostu musicie spróbować,
a w szczególności Wy,
którzy kochacie smak batonika Maxi King.
Przepis podpatrzony u Ilonki klik, z niewielkimi modyfikacjami.
SPÓD CIASTECZKOWY:
300 g herbatników
200 g masła
100 g mlecznej czekolady z orzechami
2 łyżki ciemnego kakao
MASA MLECZNA:
200 ml mleka 3/2 %
100 ml śmietany kremówki 36%
400 g mleka w proszku
50 g białej czekolady
250 g masła
180 g cukru pudru
POLEWA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI:
200 g mlecznej czekolady
2 łyżki ciemnego kakao
100 ml śmietany kremówki
100 g orzechów laskowych
DODATKOWO:
1 puszka masy kajmakowej (510 g)
WYKONANIE:
SPÓD CIASTECZKOWY:
Formę do ciasta wykładamy dokładnie papierem do pieczenia (dno i boki). Rozmiar nie ma znaczenia ;) ja użyłam dużej prostokątnej blachy, jeśli weźmiecie mniejszą warstwy będą grubsze i tyle :).
W malakserze mielimy herbatniki na proszek, albo przekładamy do foliowej torebki i ubijamy wałkiem :).
W garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą i dodajemy na ciepło do herbatników – dokładnie mieszamy - chyba, że czekolada była z całymi orzechami to możemy jeszcze raz przepuścić przez robot kuchenny..
Masę przekładamy do foremki i dobrze dociskamy. Foremka ląduje w lodówce.
MASA MLECZNA:
W garnuszku na niewielkim ogniu łączymy ze sobą wszystkie składniki poza mlekiem w proszku. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy, aż masa zrobi się letnia.
Gdy będzie już wystudzona, partiami dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek (ja wrzuciłam od razu i potem przecedzałam przez sitko…)
SKŁADANIE CIASTA:
Na spód miasteczkowy wylewamy połowę masy mlecznej. Wstawiamy znowu do lodówki na ok. 5 minut.
W tym czasie podgrzewamy w garnuszku masę kajmakową – tylko na tyle, żeby łatwo się rozsmarowywała na cieście. Wykładamy kajmak na pierwszej warstwie mlecznej i przykrywamy resztą masy. Foremka wraca do lodówki.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Orzechy laskowe obieramy lub nie. Ja lekko je uprażyłam na suchej patelni i potem pocierałam je przez szmatkę – większość skórki zeszła.
Orzechy siekamy drobno, małą garstkę zostawiłam do posypania ciasta.
Podgrzewamy delikatnie śmietanę kremówkę, dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Zdejmujemy garnuszek z kuchenki i dorzucamy posiekane orzechy. Polewę wykładamy na ciacho i obsypujemy resztą orzechów.
Moje ciasto siedziało w lodówce przez całą noc, więc nie wiem dokładnie kiedy stężało. Myślę, że po 3 godzinach powinno być ok. :)
Smacznego! :)
Chocoholiczka
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2014/10/ciasto-jak-batonik-maxi-king-bez.html