Wykonanie
Poproszono mnie by upiec amerykańskie ciasto
dyniowe. Na początku nie wiedziałam co to jest, i że coś takiego jest, ale szybko dużo się o nim dowiedziałam z internetu. To amerykański, jesienny wypiek, popularny szczególnie podczas Dnia Dziękczynienia. Bardzo prosty w wykonaniu, ponieważ składa się z kruchego
spodu i wspaniałego
dyniowo - korzennego nadzienia. Taka
tarta dyniowa :-). W smaku delikatna, wprost rozpływająca się w ustach. Jesienny smak dyni połączony z aromatami
cynamonu,
imbiru i
goździków. Mi bardzo przypadł do gustu :-)Składniki:-ciasto kruche z tego przepisu -KLIK (ja użyłam tym razem do przygotowania ciasta kruchego
mąki pszennej tortowej 100g,
maki orkiszowej 50g i
mąki jaglanej 50g. polecam bo b. fajne połączenie i delikatny smak ciasta), wykładamy w formie do tarty i pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia.-1,5 szklanki upieczonej dyni hokkaido, ten rodzaj dyni nie wymaga obierania dyni ze skórki, wystarczy ją tylko podzielić na mniejsze kawałki, usunąć miąższ i pestki i piec
dynię ok. 1h w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie
dynię studzimy i miksujemy na papkę.-ok. 1 szklanki mleczka skondensowanego - ja użyłam troszkę mniej, ale to indywidualne upodobania jak kto słodko lubi-
cukier do smaku, u mnie ok. 1/2 szklanki, może nawet mniej-2
jajka-odrobina
soli-pełna łyżeczka
cynamonu-1/2 łyżeczki mielonego
imbiru-1/2 łyżeczki rozdrobnionych w moździerzu
goździkówPrzygotowanie farszu
dyniowego:zmiksowaną
dynię przekładamy do miski, dodajemy mleczko,
jajka,
przyprawy i dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki. wylewamy na wcześniej podpieczony kruchy spód i pieczemy w temp. 180 stopni 25 minut.
Smacznego :-)