ßßß Cookit - przepis na Stek z tuńczyka w czarnym sezamie.

Stek z tuńczyka w czarnym sezamie.

nazwa

Wykonanie

Z upełnie szalony obiad. W trakcie przygotowania okazało się, że jest resztka ryżu, ziemniaków akurat nie ma i jest tylko makaron penne :). M oże nie bardzo pasuje do steku z tuńczyka, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :).
S kładniki:
filety tuńczyka ( świeże )
sól
pieprz
oliwa z oliwek
prażony czarny sezam
P rzygotowanie:
K awałki tuńczyka opłukałam zimną wodą, osuszyłam papierowym ręcznikiem, dobrze posoliłam, popieprzyłam i odstawiłam na 20 minut. W tym czasie przygotowałam makaron penne ;).
P atelnię grillową dobrze rozgrzałam i ułożyłam na niej kawałki tuńczyka obsypane z obu stron czarnym sezamem ( patelnię grillową przed nagrzaniem delikatnie posmarowałam oliwą z oliwek ). G rillowałam z obu stron do momentu kiedy mięso ryby stało się wypieczone, ale nie przepieczone, bo wtedy jest suche. O sobiście nie lubię surowego mięsa, więc starałam się i bardzo pilnowałam, aby ryba nie była surowa, ale też nie przepieczona. T rwało to 6 -7 minut.
U pieczonego tuńczyka ułożyłam na ciepłym makaronie penne i całość delikatnie polałam oliwą extra vergin. D o tego koktajlowe pomidorki. S macznego :)
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/02/stek-z-tunczyka-w-sezamie.html