Wykonanie
Z góry przepraszam za jakość zdjęć. Niestety babeczki nie miały szans żeby doczekać rana i być sfotografowane w świetle naturalnym :)).Składniki na ciasto kruche:200 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła80 g
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soliPozostałe składniki:400 g słodkiej
śmietanki do ubijania 30 %
cukier puder wg uznaniaulubione
owoce , u mnie
malinyulubiona
konfitura,
dżem, u mnie
konfitura z
granatów i
malinSkładniki na ciasto połączyłam, zagniotłam, uformowałam kulę i umieściłam w lodówce na ok. 30 minut. (Jeżeli ciasto będzie za sypkie można dodać łyżkę zimnej
wody. )Po 30 minutach wyjęłam ciasto z lodówki i wyłożyłam nim mini foremki do babeczek ( foremki wcześniej posmarowałam delikatnie
masłem i wysypałam
bułką tartą ). Umieściłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekłam 15 - 20 minut do momentu zrumienienia. Następnie wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.W misce ubiłam
śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodałam
cukier puder.Na przygotowane kruche
spody łyżeczką nakładałam trochę
konfitury, a na wierzch przy pomocy rękawa cukierniczego
śmietanę. Całość zwieńczyłam
maliną i listkiem
mięty. Smacznego :)).