Wykonanie
Ciasto specjalnie dla naszej starszej latorośli, która uwielbia
jagody. Przepis zaczerpnięty z ciasto z
owocami , ale tym razem dostosowane proporcje do mojej blachy.Składniki: 4 szklanki
mąki, 3/4 szklanki
cukru, 8
jajek, 1kostka
masła roślinnego/margaryny do pieczenia ja dałam
Kasię, 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1
cukier waniliowy,
zapach cytrynowy, 600 gr
jagód.Przygotowanie:
Masło,
cukier i
cukier waniliowy ukręcić. Ucierając dodawać po 1
jajku, dodać zapach i
proszek do pieczenia oraz stopniowo po pół szklanki
mąki. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną
masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać
owocami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 min. Po wyjęciu można posypać
cukrem pudrem.
Na zdjęciu jest filiżanka, którą zamówiłam sobie u Matieu na dzień
matki. Zakochałam się w filiżankach Pani Małgosi i zapewne jeszcze nie raz coś u niej zamówię czy to dla siebie czy na prezent.