Wykonanie
Ciasto drożdżowe zaczerpnięte ze strony Kwestia Smaku.Skladniki:Ciasto: 1 szklanka
mleka,1 szklanka
cukru, 1 kostka
masła lub
margaryny, 4
jajka, 50 g świeżych
drożdży, 4 szklanki
mąki pszennej (najlepiej do wypieków, tortowej)Kruszonka: 100 g
mąki, 50 g
masła,40 g
cukruPrzygotowanie:
Mleko,
cukier i
masło podgrzewać, aż się rozpuszczą. Do ostudzonej masy wbić
jajka i lekko ubić. Dodać rozkruszone
drożdże i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie dodać przesianą
mąkę i dokładnie wyrobić (mieszadłem miksera lub ręką). Ciasto wyrabiać do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło) zajmie to około 15 minut. Nie ma potrzeby dosypywania większej ilości
mąki. Okrągłą forme o średnicy minimum 26 cm wysmarować
olejem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotowywać kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić
masło, dodać
cukier a po chwili
mąkę, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. Ciasto włożyc do formy i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut przy otwartych drzwiczkach (ciasto wówczas urośnie), następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez około 35-40 minut na złoty kolor. Ostudzić w formie.Ciasto robiłam 2
razy i za każdym razem pieknie wyrosło i smakowało. Autorka proponuje dodać
owoców na ciasto i przykryć je kruszonką, ale ja wybrałam tradycyjną wersję
drożdżowego tym bardziej że jedna z okazji na który było pieczone to Świeta Wielkanocne. Obydwa
razy ciasto piekłam raniutko, aby do przyjścia gości mogło wystygnąć i takie pachnąće i swieżutkie wjeżdzało na stół.