Wykonanie
Jest to jeden z najprostszych i najszybszych obiadów jakie kiedykolwiek robiłam :) Czas przygotowania pokrywał się z czasem gotowania
makaronu :)Składniki:
makaron pełnoziarnisty - ilość według uznania, ja użyłam niecałą szklankę,warzywa - akurat zużywałam resztki z zamrażarki, więc skorzystałam z mrożonych. Wolę jednak świeżo ugotowane
brokuły i
kalafior.pesto - w tym przypadku użyłam gotowego
bazyliowego, ale moim faworytem jest pesto z
suszonych pomidorów, jeśli macie ochotę na przepisy - piszcie! :)małe kulki
mozarelli,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie.Do wrzącej
wody wrzucam
makaron, czas jego gotowania wynosi około 10 minut. W tym czasie rozmrażam warzywa - dzisiaj wyjątkowo użyłam mikrofali (do miseczki wrzucam warzywa, dolewam odrobinę
wody i wkładam do mikrofalówki na 3 minuty), najczęściej jednak korzystam z patelni, gdzie od razu je przyprawiam.Ugotowany
makaron odcedzam i z powrotem wrzucam do garnka. Dorzucam warzywa, dodaję 2 łyżki stołowe pesto i kulki
mozarelli. Całość mieszam i doprawiam do smaku.Na zdjęciu jest wyjątkowo mało warzyw, ale najczęściej dodaje około pół opakowania mrożonych warzywek lub po prostu tyle świeżych, ile mam w lodówce. Jeśli mam czas - smażę dodatkowo przyprawione kawałki z
piersi z kurczaka, mamy wtedy pełnowartościowy posiłek. :)Smacznego!