Wykonanie
Orzeźwiający i lekki deser
truskawkowy idealny na upalne dni.Z podanych proporcji wyjdzie około 10 deserów - ja zrobiłam dwa w ładnych szklankach i 8 w przezroczystych, plastykowych kubeczkach 0,3l. Kubeczki ustawiłam w żeliwnym naczyniu i całą noc chłodziłam w lodówce, a
potem w tym samym naczyniu wiozłam 2 godziny w upale na działkę - dojechały całe i nie rozpuściły się :) Jeśli deser podajecie w domu możecie zrobić go w dużych kieliszkach, szklankach czy pucharkach. Deser jest prosty w wykonaniu (cała praca to obranie
truskawek, reszta robi się praktycznie sama). PolecamSkładniki: (na około 10 porcji deseru)1,5 kg ładnych, słodkich
truskawek2 opakowania
galaretki truskawkowej250 g
serka mascarpone4 małe opakowania
serka homogenizowanego waniliowego1 litr
wodyPrzygotowanie:
Galaretki zalewamy litrem wrzątku, odstawiamy do przestudzeniaOdkładamy 10 najładniejszych
truskawek do dekoracji. Pozostałe
truskawki obeiramy z szypułek i kroimy na połówki lub ćwiartki.3/4
truskawek rozsypujemy w pucharkach i zalewamy ostudzoną
galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia (najlepiej na noc) na stężałą
galaretkę wykładamy pozostałą 1/4
truskawekSerki dokładnie mieszamy, rozkładamy po równo na truskawkach.Dekorujemy wcześniej odłożonymi
truskawkamiPrawda, że proste? :)Smacznego!