ßßß
Składniki:0,8 l mleka3 opakowania budyniu śmietankowego150g masła1 opakowanie cukru wanilinowego0,5 szklanki cukru0,5 kg truskawek na mus +0,3 kg do dekoracji (na mus mogą być mrożone)2 opakowania galaretki truskawkowej3-4 opakowania herbatnikówbiszkopty podłużnemięta (tylko do dekoracji)200 ml śmietany 36%200 g serka mascarponeśmietan-fixPrzygotowanie:Dno kwadratowej blaszki wyłożyć herbatnikami i wstawić do lodówki.Truskawki na mus umieścić w garnku, zmiksować i zagotować.Galaretki rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Dodać do musu. Wyłączyć palnik i dokładnie wymieszać.Gdy mus ostygnie przelać kilka łyżek na zimne herbatniki (tyle, by je przykryć cienką warstwą. Dopiero gdy ta stężeje przelać na nią resztę musu i odstawić do lodówki do stężenia.Na stężałym musie ułożyć biszkopty.W garnku zagotować 0,6 l mleka z masłem i cukrem.W pozostałym mleku rozmieszać proszki budyniowe. Dolać do gotującego się mleka i energicznie mieszać trzepaczką aż utworzy się jednolity budyń. Wyłączyć palnik.Budyń dalej mieszać żeby uwolnić parę z dołu i przestudzić. Jeszcze ciepły budyń wyłożyć na biszkopty i przykryć warstwą herbatników. Odstawić na noc do lodówki.Przed podaniem ciasto dekorujemy truskawkami i bitą śmietanąPrzygotowanie bitej śmietany która "stoi" nawet po kilku godzinnej podróży samochodem bez klimatyzacji:śmietankę ubijamy ze śmietan fixem. Dodajemy cukier wanilinowy i małymi porcjami serek mascrapone stale ubijając.Gotową masę wyciskamy przez rękaw cukierniczy.Smacznego!