ßßß Cookit - przepis na Najlepszy tort bez pieczenia

Najlepszy tort bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Na urodziny teścia popełniłam serowy tort na zimno z owocami. Wyszedł przepyszny i zniknął w mgnieniu oka. Bardzo łatwy w przygotowaniu, chociaż przez tężenie kolejnych warstw praca rozciąga się na dłuższy okres czasu ( u mnie samo wykonanie to koło 30 minut, ale już tężenie między 3 a 4 godziny).
Ja ten tort zdecydowanie polecam wszystkim miłośnikom serników, owoców i niezbyt słodkich ciast.
A kompletnie przy okazji teść uświadomił mi jak mało jeszcze wiem o fotografii. Zdjęcia oczywiście nie moje, lecz jego autorstwa. Kto śledzi bloga ten wie, że ja takich zrobić nie umiem :)
Potrzebujesz: (tortownica 26 cm średnicy)
Na spód:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Na warstwę kakaową:
250 g sera wiaderkowego na sernik (w sumie będzie potrzebne całe litrowe wiaderko)
3 płaskie łyżki kakao
2 łyżki cukru
1 szklanka mleka
3 łyżeczki żelatyny
Na warstwę borówkową:
125g borówek amerykańskich
2 płaskie łyżki cukru pudru
250 g sera
1 szklanka mleka
3 łyżeczki żelatyny
Na warstwę agrestową:
250g sera
1 galaretka agrestowa
1 szklanka wrzątku
Na warstwę wiśniową
250g sera
1 galaretka wiśniowa
1 szklanka wrzątku
Na wierzch tortu:
100g mrożonych malin
100 g mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie (kolejną warstwę szykujemy zawsze dopiero, gdy poprzednia stężeje w lodówce)
Warstwa kakaowa:
W rondelku zagotowujemy mleko. Gorące przelewamy do szklanki z żelatyną i dokładnie mieszamy.
Mleko z żelatyną wlewamy do sera i dokładnie mieszamy. można użyć miksera na wolnych obrotach
dodajemy kakao i cukier. Mieszamy.
W tortownicy (26 cm średnicy) układamy biszkopty. Zewnętrzny okrąg brzuszkiem do góry, środkowy brzuszkiem do dołu i w środku jeden biszkopt do góry, jak na zdjęciu:
Masę kakaową wlewamy na biszkopty. Pojedyńcze mogą się odrobinę podnieść, wystarczy lekko docisnąć je palcem by wróciły na swoje miejsce.
Wstawiamy tortownicę do lodówki do stężenia
Warstwa borówkowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i mieszamy z serem. Dodajemy cukier puder i mieszamy.
Wylewamy na stężałą masę kakaową.
Równomiernie rozrzucamy borówki.
Wstawiamy do stężenia.
Warstwa agrestowa:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku
Przestudzoną galaretkę wlewamy powoli do sera i dokładnie mieszamy.
Jednolitą masę wylewamy na warstwę borówkową.
Odstawiamy do stężenia
Warstwa wiśniowa:
tak samo jak agrestowa, tylko inna galaretka
Wierzch:
Zamrożone owoce układamy na stężałej warstwie wiśniowej (wedle własnego pomysłu)
Zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 2,5 szklanki wody.
Odstawiamy do stężenia
Tort najlepiej smakuje na 2 dzień gdy mocno się schłodzi i wszystkie warstwy solidnie stężeją.
Smacznego!!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/najlepszy-tort-bez-pieczenia.html