ßßß Cookit - przepis na Botwinka, czyli zdrowe jest pyszne!

Botwinka, czyli zdrowe jest pyszne!

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak u Was ale u mnie wiosna trwa zarówno za oknem, jak i w garnkach!
Młoda kapusta króluje na stole. Tak za nią tęskniłam, że mogę jeść w kółko aż znów zniknie.
Dziś dla odmiany botwinka - u mnie słodko - pieprzna z subtelnym dodatkiem śmietany i soku z cytryny. Bomba!
A dla zainteresowanych tematyką zdrowotną: botwinka odkwasza i odtruwa organizm, koi nerwy, pobudza apetyt, korzystnie wpływa na wygląd skóry. Zawiera między innymi witaminy A, C, wapń i żelazo.
Potrzebujesz:
1 duży pęczek botwinki
1 włoszczyznę
1 buraka
sok z połówki cytryny
100 ml śmietany 18 %
sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Z włoszczyzny odłożyć największą pietruszkę i 2 marchewki. Resztę obrać, umieścić w garnku i zalać 2 litrami wody. Dodać listek i ziele, zagotować. Gotować około 40 minut. Wyjąć warzywa, listek i ziele.
Odłożoną wcześniej pietruszkę i marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do wywaru razem z obranymi i startymi buraczkami ( Tymi z botwinki i 1 dużym). Gotować 10 minut.
Dodać drobno posiekane liście i łodygi botwinki. Gotować do miękkości około 15-20 minut.
Dodać zahartowaną śmietanę (do śmietany wlać trochę zupy, dokładnie rozmieszać i przelać do garnka).
Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/botwinka-czyli-zdrowe-jest-pyszne.html