Wykonanie
Nie wiem jak u Was ale u mnie wiosna trwa zarówno za oknem, jak i w garnkach!
Młoda kapusta króluje na
stole. Tak za nią tęskniłam, że
mogę jeść w kółko aż znów zniknie.Dziś dla odmiany
botwinka - u mnie słodko -
pieprzna z subtelnym dodatkiem
śmietany i
soku z cytryny. Bomba!A dla zainteresowanych tematyką zdrowotną:
botwinka odkwasza i odtruwa organizm, koi nerwy, pobudza apetyt, korzystnie wpływa na wygląd skóry. Zawiera
między innymi witaminy A, C, wapń i żelazo.
Potrzebujesz:1 duży pęczek
botwinki1
włoszczyznę1
burakasok z połówki
cytryny100 ml
śmietany 18 %
sól,
pieprz, 1
liść laurowy, 3 ziarna
ziela angielskiegoPrzygotowanie:Z
włoszczyzny odłożyć największą
pietruszkę i 2
marchewki. Resztę obrać, umieścić w garnku i zalać 2 litrami
wody. Dodać listek i ziele, zagotować. Gotować około 40 minut. Wyjąć warzywa, listek i ziele.Odłożoną wcześniej
pietruszkę i
marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do
wywaru razem z obranymi i startymi
buraczkami ( Tymi z
botwinki i 1 dużym). Gotować 10 minut.Dodać drobno posiekane liście i łodygi
botwinki. Gotować do miękkości około 15-20 minut.Dodać zahartowaną
śmietanę (do
śmietany wlać trochę zupy, dokładnie rozmieszać i przelać do garnka).Dodać
sok z cytryny i doprawić do smaku.Smacznego!