Wykonanie
Jedno z naszych ulubionych ciast. Przepyszne połączenie smaków :) Rozpływa się w ustach.Wygląda elegancko na
stole i przyciąga zainteresowanie gości. Przepis, który rozdawałam już dziesiątki
razy. Spore zaniedbanie, że jeszcze go na blogu nie było :) Koniecznie spróbujcie.Ciasto wymaga trochę pracy ale zdecydowanie warte jest zachodu.
Potrzebujesz (u mnie blaszka 23x 26 cm)2 opakowania
herbatników1 i 3/4 szklanki
mleka1 opakowanie budyniu
śmietankowego0 , 5 kostki Kasi0,8kg
truskawek mrożonych lub świeżych0,4 kg
śmietany 36 %1 opakowanie podłużnych
biszkoptów1 opakowanie
cukru wanilinowego2x
galaretka truskawkowa1 czubata łyżeczka
żelatynyPrzygotowanie:Szykujemy
truskawki. Mrożone - rozmrażamy co jakiś czas odlewając sok. Świeże myjemy i pozbawiamy szypułek.1. W blaszce układamy 1 warstwę
herbatników2.
Budyń gotujemy na 1 i 3/4 szklanki
mleka (postępujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Jeśli
budyń jest bez
cukru - dosładzamy). Dobrze studzimy (ma być zimny nim podejmiemy następne działania.3. W misce ucieramy
kasię na puch. Dodajemy łyżkę budyniu i ucieramy do dokładnego połączenia. Znów łyżkę i znów ucieramy. Tak do wyczerpania budyniu. Gotowy krem można jeszcze krótko zmiksować.Przekładamy na
herbatniki.4. W
herbatniki lekko wciskamy
biszkopty. Zachowujemy odstępy około 1 cm.5. Połowę
truskawek wrzucamy do garnka (wybierzcie te najbrzydsze, jeśli takie są. Może być zgnieciona, bo i tak je miksujemy a ładniejsze się przydadzą na wierzch).6. W garnku miksujemy
truskawki i zagotowujemy je na małym ogniu. Gdy zaczną się gotować wsypujemy pół opakowania
galaretki i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy około 10 minut, przelewamy do naczynia z dzióbkiem i wlewamy w odstępy pomiędzy
biszkopty. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.7.
Śmietanę ubijamy z
cukrem wanilinowym.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i bardzo dokładnie mieszamy. Musimy poczekać aż przestygnie bo wlanie gorącej
żelatyny do
śmietany to gwarantowana katastrofa! Trzeba odczekac koło 10 minut. Wlewamy powoli do
śmietany stale mieszając. Gotową masę przekładamy na mus
truskawkowy. Znów czekamy do całkowitego stężenia.Na
śmietanie układamy pokrojone
truskawki. Pozostałe 1,5 opakowania
galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i dokładnie mieszamy. Gdy przestygnie przy pomocy dużej łyżki rozlewamy ją po truskawkach. Lejemy z niskiej odległości na każdy
owoc po trochu.Ja
galaretkę rozlewam nie wyjmując ciasta z lodówki, bo
potem przestawianie go z płynną to makabra.Zostawiamy do stężenia najlepiej na całą noc.