ßßß
Potrzebujesz: (2 porcje)0,5kg piersi kurczaka4 placki tortilli pszennejpół pomidora2 liście sałaty lodowejpół paprykiketchupsos francuski z papryką (lub więcej ketchupu)ser żółty w kostceprzyprawa gyrosoliwa z oliwekPrzygotowanie:Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj 3 łyżki oliwy i ok 2-3 łyżki przyprawy gyros. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na czas przygotowywania reszty.Sałatę pokrój w paski, pomidora i paprykę w kostkę. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż dwa placki tortilli ( u mnie to były dwie blachy ułożone piętrowo w piekarniku).Na każdy placek nałóż łyżkę ketchupu i rozsmaruj. Posyp odrobiną startego sera i przykryj drugim plackiem. Posmaruj drugi placek ketchupem i posyp serem. Ułóż sałatę, na nią pomidora i paprykę.Kurczaka usmaż na bardzo mocnym ogniu. Przełóż na wierzch tortilli i polej sosem francuskim. Całość posyp jeszcze żółtym serem i zapiekaj w 180 stopniach ok 5-7 minut.Z podanych proporcji wychodzą 2 podwójne "pizze", bardzo sycące. Mąż zjadł całą, ja nie dałam rady, więc jeśli nie jesteś głodomorem możesz zmniejszyć ilość mięsa.Smacznego!