ßßß Cookit - przepis na Sernik bałkański (na jogurcie bałkańskim)

Sernik bałkański (na jogurcie bałkańskim)

nazwa

Wykonanie

Kolejny wypiek znikający w oka mgnieniu - przepyszny sernik bez sera :) Tak, tak - sera w nim nie uświadczysz, ale naprawdę nikt się nie zorientuje, że głównym składnikiem jest jogurt bałkański. Sernik jest niezwykle delikatny, lekki, puszysty i... uzależniający :) Zdecydowanie polecam!
Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm):
mała paczka (120 g) okrągłych biszkoptów
5 jajek
1,5 szklanki cukru
2 standardowe opakowania budyniu waniliowego
1 litr jogurtu bałkańskiego (byle nie light) - 3 opakowania po 340 g
pół szklanki oleju
Do dekoracji: dowolne owoce, np. borówki, maliny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć biszkopty.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Wszystkie pozostałe składniki (żółtka, proszek budyniowy, jogurt i olej) dokładnie wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/08/sernik-bakanski-na-jogurcie-bakanskim.html