Wykonanie
Pyszny krem
rabarbarowy z
cynamonową nutą. Przyznam, że do tej
pory jakoś specjalnie do
rabarbaru mnie nie ciągnęło, tzn. jako dziecko lubiłam wcinać świeże łodygi maczane w cukrze (na samą myśl robię kwaśną minę), ale później mi przeszło i na wiele lat o nim zapomniałam. No może nie do końca, bo od czasu do czasu pojawiał się w kompocie, ale rzadko w wypiekach i deserach. W tym roku na pewno to się zmieni, mam już w zanadrzu przepis na cudowne ciacho, którego głównym składnikiem jest właśnie
rabarbarowy curd. Zachęcam do jego przygotowania, może nawet podwójnej porcji, bo krem jest obłędny i znika w oczach :)
Składniki:500 g
rabarbaru3/4 szklanki
cukru50 ml
wody1 łyżeczka
cynamonu5
żółtekskórka otarta z 1/2
cytrynyszczypta
soli50 g
masłaPrzygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać połową
cukru, dodać
wodę i dusić do miękkości. Na końcu dodać
cynamon. Zdjąć rondel z ognia i całość zblendować.W drugim rondlu umieścić
żółtka, pozostałą część
cukru i szczyptę
soli. Podgrzewać na małym ogniu często mieszając, by
żółtka się nie ścięły. Gdy
cukier się rozpuści dodać przestudzony
rabarbar i
skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Następnie zdjąć rondel z ognia i, cały czas mieszając, dodawać po kawałku
masła. Kiedy masa będzie jednolita przełożyć ją do wyparzonych słoików i schłodzić w lodówce przez min. godzinę.Przechowywać w lodówce do tygodnia.