ßßß Cookit - przepis na Rabarbarowy curd z cynamonem

Rabarbarowy curd z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Pyszny krem rabarbarowy z cynamonową nutą. Przyznam, że do tej pory jakoś specjalnie do rabarbaru mnie nie ciągnęło, tzn. jako dziecko lubiłam wcinać świeże łodygi maczane w cukrze (na samą myśl robię kwaśną minę), ale później mi przeszło i na wiele lat o nim zapomniałam. No może nie do końca, bo od czasu do czasu pojawiał się w kompocie, ale rzadko w wypiekach i deserach. W tym roku na pewno to się zmieni, mam już w zanadrzu przepis na cudowne ciacho, którego głównym składnikiem jest właśnie rabarbarowy curd. Zachęcam do jego przygotowania, może nawet podwójnej porcji, bo krem jest obłędny i znika w oczach :)
Składniki:
500 g rabarbaru
3/4 szklanki cukru
50 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
5 żółtek
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
50 g masła
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać połową cukru, dodać wodę i dusić do miękkości. Na końcu dodać cynamon. Zdjąć rondel z ognia i całość zblendować.
W drugim rondlu umieścić żółtka, pozostałą część cukru i szczyptę soli. Podgrzewać na małym ogniu często mieszając, by żółtka się nie ścięły. Gdy cukier się rozpuści dodać przestudzony rabarbar i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Następnie zdjąć rondel z ognia i, cały czas mieszając, dodawać po kawałku masła. Kiedy masa będzie jednolita przełożyć ją do wyparzonych słoików i schłodzić w lodówce przez min. godzinę.
Przechowywać w lodówce do tygodnia.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/05/rabarbarowy-curd-z-cynamonem.html