ßßß Cookit - przepis na Piegusek na białkach

Piegusek na białkach

nazwa

Wykonanie

Efekt wykorzystania nadmiaru białek, czyli ciasto makowe o cytrynowej nucie, zwane też mrówkowcem lub jednoszklankowcem. Bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i zaskakująco łatwe do zrobienia. Spójrz tylko na przepis: nawet specjalnie nie trzeba go notować, bo jest naprawdę łatwy do zapamiętania. No to do dzieła :)
Składniki:
1 szklanka maku
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki
1 kostka rozpuszczonego masła (lub 3/4 szklanki = 180 ml oleju)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
1 szklanka białek (7-8 szt., w zależności od wielkości)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki suche, dodać rozpuszczone masło/ olej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do pozostałych składników. Ciasto przełożyć do małej keksówki nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45-50 minut, u mnie 50 min. (do momentu suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/05/piegusek-na-biakach.html