ßßß Cookit - przepis na Pieczone placki dyniowe

Pieczone placki dyniowe

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam placki wszelkiego typu. Jednak nie mam cierpliwości, żeby je smażyć godzinami, a poza tym nie chcę poić ich tłuszczem, więc przeważnie je piekę. Dziś przygotowałam placki z dodatkiem puree dyniowego, mąki pełnoziarnistej i odrobiny tłuszczu, dzięki czemu są dużo zdrowsze niż tradycyjne placki śniadaniowe.
Sezon dyniowy w pełni, więc nie powinniście mieć problemu ze zdobyciem dyni. Korzystajcie, żeby potem nie żałować!
Placki wykonałam z puree z dyni, które robi się bardzo prosto - dynię kroimy na pół, lub w grube plastry. Pieczemy około 45-60 minut do miękkości. Gdy przestygnie, blendujemy miąższ na gładką masę. Gotowe puree można zamrozić w porcjach i korzystać z niego, gdy sezon dyniowy minie jak sen złoty. :)
Składniki:
200g puree z dyni
1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dwa jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju roślinnego
Wszystkie składniki dokładnie łączymy - można je zmiksować, albo po prostu wymieszać łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy równe porcje ciasta na blachę, zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi plackami.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Podajemy z dżemem, serkiem, miodem, lub z tym, na co akurat macie ochotę.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2015/09/pieczone-placki-dyniowe.html