Wykonanie
Witajcie Noworocznie! W końcu udało mi się zrobić coś godnego uwagi i na dodatek wykonać zadowalające zdjęcia, dlatego nareszcie
mogę podzielić się kolejnym, ciekawym przepisem.Tym razem będzie to
tarta, która w zasadzie przypomina lekki, orzeźwiająco
pomarańczowy serniczek.Spód wykonałam z pełnoziarnistej
mąki orkiszowej, a nadzienie nie zawiera
jajek, więc jest chudsze i delikatniejsze od tradycyjnego sernika.W związku z tym, możecie zjeść kawałek nie rezygnując z postanowień noworocznych, jeżeli planujecie zgubić parę kilo ;)Ja zrobiła trzy tarty - jedną większą i dwie małe, ponieważ nie mam aż tak dużej formy. Możecie oczywiście zrobić jedną dużą, lub kilka małych - wszystko zależy od Was!Przepis, to modyfikacja tego odnalezionego w najnowszym numerze magazynu Kuchnia.
Składniki:Na spód:250g
mąki (u mnie pełnoziarnista orkiszowa)80g
cukru pudru125g zimnego
masła1
żółtko2 łyżki bardzo zimnej
wodyNa krem:250g
ricotty200g
serka mascarpone100g
cukru pudru2
pomarańczeNa karmelizowane
pomarańcze:
pomarańcza150g
cukru pudru150 ml
wodyZaczynamy od przygotowania ciasta -
mąkę łączymy z
cukrem i
masłem pokrojonym na małe kawałeczki.Mieszamy, albo w mikserze, albo przy pomocy noża, aż uzyskamy konsystencję
bułki tartej/mokrego piasku.Dodajemy
żółtko i
wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.Następnie wałkujemy i przekładamy do formy/foremek na tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy na kwadrans do zamrażalnika.Wkładamy schłodzone ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 5-10 minut, aż lekko się zrumieni.Gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem:
Sery,
cukier, sok i skórkę z dwóch
pomarańczy dokładnie mieszamy przy pomocy miksera.Przelewamy krem na podpieczone
spody i zapiekamy 30 minut.Teraz czas na karmelizowane
pomarańcze - na głębokiej patelni łączymy
cukier puder i
wodę. Mieszamy, tylko na początku, zanim zaczniemy podgrzewać!Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jakieś 10 minut, aż karmel zacznie się rumienić.
Pomarańczę kroimy na cienkie plasterki, wkładamy do gorącego karmelu i gotujemy całość ok 4 minuty.Układamy
pomarańcze na wierzchu naszej tarty/małych tart i gotowe!Możemy też, po wystudzeniu, ozdobić wierzch
bitą śmietaną.Smacznego!