ßßß Cookit - przepis na Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na kolejną godzinę.

Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na kolejną godzinę.

nazwa

Wykonanie

Od dawna chodziły za mną pączki. Niestety nie mogę pójść do sklepu i sobie kupić pączka, bo oczywiście są pszenne. Dlatego w końcu upiekłam je samodzielnie.
W zasadzie nie smakują idealnie jak pączki. Są jednak bardzo smaczne i dużo zdrowsze od tych tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu.
Polecam wszystkim, tym na diecie i tym, którzy przykładają wagę do tego, co jedzą, a także każdemu, kto ma ochotę na delikatne bułeczki nadziane dżemem, bo są naprawdę smaczne :)
Pieczone pączki
Składniki na 6 sztuk:
2/3 szklanki letniego mleka
10g świeżych drożdży
łyżka oleju
1/3 szklanki cukru
jajko
około 3 szklanki mąki - u mnie pełnoziarnista orkiszowa
ulubiony dżem
Z drożdży, łyżeczki cukru i połowy mleka robimy rozczyn, zostawiamy do spienienia.
Następnie dodajemy jajko, mąkę, resztę mleka i mieszamy. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując mąką.
Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę (w misce oprószonej mąką i przykryte ściereczką)
Następnie dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej formujemy placuszki i na każdy nakładamy solidną łyżkę dżemu. Zakrywamy dżem brzegami placków i formujemy z nich kulki.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2015/01/penoziarniste-pieczone-paczki.html