ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe ciasto kukurydziane

Ekspresowe ciasto kukurydziane

nazwa

Wykonanie

To ciasto, to jest hit! Ledwo skończyła się pierwsza porcja musiałam upiec kolejną, bo jest pyszne i robi się w chwilę.
Mieszanie składników zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na nagrzanie piecyka do pożądanej temperatury. Potem 25 minut pieczenia, posypać cukrem i gotowe!
Przepis zanotowałam oglądając program "Nigellissima" i okazał się strzałem w dziesiątkę.
Miękkie, wilgotne i bezglutenowe ciasto, idealne gdy okazuje się, że za godzinę wpadną niezapowiedziani goście :)
Dodatkowym plusem jest fakt, że składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, więc nie potrzebujemy miarek i wagi!
Składniki:
kubeczek jogurtu naturalnego
kubeczek (ten po jogurcie) mąki kukurydzianej
2 kubeczki cukru
kubeczek oleju
3 jajka
kilka kropli aromatu cytrynowego
cukier puder na wierzch
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z jogurtem i cukrem, a następnie dodajemy olej i mąkę, mieszamy. Dodajemy aromat i skórkę, znów mieszamy.
Dodajemy białka i delikatnie łączymy je z pozostałymi składnikami.
Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut (do suchego patyczka).
Posypujemy wierzch cukrem pudrem i jemy, gdy ostygnie.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/07/ekspresowe-ciasto-kukurydziane.html