ßßß Cookit - przepis na Orkiszowy biszkopt z truskawkami

Orkiszowy biszkopt z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Wiadomo, że jak czerwiec to truskawki. U mnie tym razem na biszkopcie, który robi się chwilę, więc zawsze jest dobrym pomysłem na szybkie ciasto :)
Składniki:
4 jajka
150g mąki orkiszowej (jasnej)
120g cukru
opakowanie galaretki o dowolnym smaku
spora garść truskawek
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, a z białek ubijamy sztywną pianę.
Do żółtek z cukrem dodajemy mąkę, mieszamy, a następnie delikatnie dodajemy pianę i znowu mieszamy.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut - do zrumienienia.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy.
Na wystudzonym biszkopcie układamy truskawki (odszypułkowane) pokrojone na połówki (lub na plastry, jeśli są naprawdę duże). Zalewamy delikatnie galaretką w temperaturze pokojowej.
Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/06/orkiszowy-biszkopt-z-truskawkami.html