ßßß Cookit - przepis na Tajska zupa szpinakowa

Tajska zupa szpinakowa

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zupy. Może nie są specjalnie efektowne z wyglądu, ale za to jak mogą smakować!
Od pewnego czasu posiadam książkę "1000 dań dietetycznych", ale do tej pory myślałam, że te dania są nie na moją kieszeń, przekombinowane i z niedostępnych w sklepach składników.
W końcu po długiej przerwie odwiedziłam sklep Carrefour i ku mojemu zdziwieniu trafiłam tam na półki oznaczone napisem "delikatesy azjatyckie" a na nich wszystko czego potrzeba do tajskiej zupy :) Mianowicie trawę cytrynową i sos rybny - w całkiem przystępnych cenach.
Potrzebujemy:
1 litr bulionu z kurczaka
mięsa z wywaru (ja miałam dwie małe nogi)
250 g szpinaku
puszki (ok 400g) mleka kokosowego
pędu trawy cytrynowej
dwóch szalotek
dwóch ząbków czosnku
soku z limonki
pół łyżeczki sosu rybnego
łyżeczki cukru
papryczki chili (dopisuję na końcu ponieważ ja ze względu na mamę nie mogłam jej dodać - doprawiłam suszonym chili już na talerzu)
Trawę cytrynową kroimy i miksujemy na niezbyt gładką masę z pokrojonymi grubo szalotkami i ząbkami czosnku, oraz z sokiem z limonki.
Uzyskaną pastę smażymy razem z mięsem kurczaka, ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i bulion, doprawiamy sosem rybnym i cukrem.
Kroimy szpinak na paski i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze ok 5 minut, ew doprawiamy.
Jemy! Smacznego!
Wpis dodaję do akcji "Doceniamy zupy"
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2012/11/tajska-zupa-szpinakowa.html