ßßß Cookit - przepis na Prawdziwki

Prawdziwki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj podaję Wam przepis na polędwiczkę wieprzową z prawdziwkami. Moim sekretem na soczystą i delikatną polędwiczkę jest jej usmażenie na mocno rozgrzanej patelni przez 3 minuty z każdej strony. Żeby mięso „pochłonęło” wszystkie przyprawy zostawiam je zamarynowane na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej.
Składniki:
Polędwiczka wieprzowa
Prawdziwki
1 łyżeczka mascarpone
Cebula
Pietruszka
Koper
1 szklanka wody
Papryka chilli
2 ząbki czosnku
Pieprz (czarny grubomielony)
Sól
Pieprz cayenne
Szczypta ziół prowansalskich
Oliwa z oliwek
Polędwiczkę wieprzową marynujemy czosnkiem, papryką chilli, pieprzem czarnym grubomielonym, cayenne i ziołami prowansalskimi.
Na mocno rozgrzanej patelni smażymy zamarynowane mięso około 3 minut z każdej strony. Zdejmujemy polędwiczki z patelni i zabezpieczamy przed utratą ciepła. Następnie na patelni na tym samym tłuszczu obsmażamy prawdziwki z cebulą. Zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą i pieprzem. Do gotującej się wody wrzucamy polędwiczki, dusimy wszystko razem przez około 5 minut (do momentu aż nadmiar wody wyparuje). Na koniec dodajemy łyżeczkę mascarpone, pietruszkę i koper. Według uznania można odrobinę posolić polędwiczkę na talerzu.
SMACZNEGO!
Źródło:http://rewolucjawgarnku.blogspot.com/2014/02/poledwiczka-wieprzowa-z-prawdziwkami.html