ßßß
Składniki:0,5 kg piersi z kurczaka1 opakowanie MIX-u sałat1 ogórek zielony1 czerwona papryka0,5 szklanki zielonych oliwek1 szklanka grzanek (ja miałam gotowe, lecz można dodać przyrządzone samemu lub pominąć je w przepisie)Przyprawa do gyrosa, pieprz cayenne1 łyżka musztardy miodowej lub innej1 łyżka sosu sojowego1 łyżka syropu klonowego1 jajkoKilka łyżek sezamuSkładniki na sos czosnkowy:200 ml jogurtu greckiego light2 ząbki czosnku1 łyżeczka przyprawy Tzatziki1 łyżka świeżego szczypiorkuPrzygotowanie:Sos warto zrobić najpierw, by przeszedł intensywnością. Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam go jogurtu greckiego. Dosypałam przyprawy Tzatziki i dokładnie wymieszałam. Wierzch sosu posypałam szczypiorkiem.Pierś z kurczaka przekroiłam wzdłuż na dwa plastry (każdy około 1,5 cm grubości tak jak na kotlety) i mocno obsypałam przyprawami. Następnie zamoczyłam w rozbełtanym jajku wymieszanym z musztardą, sosem sojowym i syropem klonowym i obsypałam sezamem. Piekłam w piekarniku około 25 minut, aż kurczak był upieczony. Po wystygnięciu pokroiłam plastry na ukośne podłużne kawałki. Ogórka pokroiłam w plasterki, a paprykę w paseczki. Na półmisku ułożyłam najpierw MIX sałat, na nim kurczaka, ogórka i paprykę, a następnie oliwki i grzanki.Polecam sałatkę właśnie w towarzystwie jogurtowego sosu czosnkowego, tak smakuje najlepiej. U mnie do sałatki podałam podpieczone mini-pity.