Wykonanie
Danie nazwałam „moje sushi” choć przepis nie jest taki mój :) Dostałam go od mojej bardzo dobrej znajomej - Karoli i za każdym razem, gdy je robię, dziękuję, że mnie nauczyła przygotowywać takie pyszności. Nic tylko „palce lizać” :)Składniki:0,5 kg opakowanie
ryżu do sushi6 alg
nori1
serek naturalny typu Almette
Łosoś wędzony na ciepło (może być i na zimno)Paluszki surimi1
marchewka1
cebula4-5
pieczarek1
ogórek zielony1 dojrzałe
awokadoOlej ryżowy do smażenia,
sól himalajska,
pieprz kolorowy,
pieprz cayenneDodatki:
ocet do
ryżu do sushi,
sos sojowy, wasabi (gotowe lub proszek do wymieszania z
wodą),
imbir marynowany, maty
bambusowe, pałeczkiPrzygotowanie:Proponuję zacząć od usmażenia warzyw, które będą częścią farszu. Ja zrobiłam to już dzień wcześniej, bo chciałam, by warzywa były zimne.
Cebulę obrałam i pokroiłam bardzo drobno, zaczęłam smażyć pod przykrywką na rozgrzanej małej ilości
oleju ryżowego.
Marchewkę obrałam i starłam na tarce, gdy
cebulka miała już złoty kolor, dodałam i dalej smażyłam po przykrywką. Umyte
pieczarki również starłam na tarce i gdy
marchewka smażyła się już kilka minut dodałam i dalej smażyłam aż do momentu, gdy wyparowała
woda z
pieczarek. Pod sam koniec przyprawiłam
solą himalajską,
pieprzem kolorowym i szczyptą
pieprzu cayenne.W drugiej kolejności zajęłam się
ryżem, też powinien być zimny więc najlepiej ugotować go odpowiednio wcześniej. Gotowałam go zgodnie z przepisem na opakowaniu, a po ugotowaniu dodałam specjalny
ocet do
ryżu (ilość zgodnie z przepisem na butelce).
Ogórka przekroiłam wzdłuż na cztery części i wykroiłam wnętrze, tak aby zostały tylko twarde części.
Awokado obrałam i pokroiłam w 1 cm paseczki.
Łososia również pokroiłam na około 1 cm paseczki, a paluszki surimi wyjęłam z folijek ochronnych.Przygotowałam sobie blisko wszystkie składniki, a dodatkowo także miseczkę z zimną
wodą (przydała się przy oblepianiu algi
ryżem). Algę rozkładałam na macie bambusowej i oblepiałam kilku milimetrową warstwą
ryżu na całości algi. Jeżeli
ryż się kleił moczyła place w przygotowanej zimnej wodzie. Mniej więcej w 1/3 wysokości algi smarowałam
ryż pastą wasabi i
serkiem Almette i układałam wzdłuż paski
łososia lub surimi, a także usmażone warzywa i do wyboru albo
ogórka albo
awokado (jak na zdjęciu).Algę zawijałam przy pomocy maty mocno dociskając. Nie kroiłam od razu, najpierw wkładałam do lodówki na co najmniej 10-15 minut, a gdy składniki były już dobrze zlepione, pokroiłam na około 1,5 cm paski i sushi było gotowe. Składniki można oczywiście mieszać, tak aby każde było inne. Podawałam je z
sosem sojowym, pastą wasabi, a także marynowanym
imbirem. Pyszne!!!