Wykonanie
Sezon
jagodowy w pełni więc trzeba korzystać. Dzisiaj pierogowo :)

Składniki na ciasto:- 300 g
mąki pszennej typ 450- 200 ml wrzątku- szczypta
soli- 2 duże łyżki
oliwy (lub
oleju)Farsz:- około 250 g
jagód- łyżeczka
mąkiMąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy szczyptę
soli, robimy "dołek", w który wlewamy wrzątek oraz
oliwę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto ręką około 5-7 minut.Wyrobione ciasto dzielimy na 2-3 częsci. Każdą część rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i na środek kładziemy farsz
jagodowy i zaklejamy.Farsz:
jagody myjemy na sitku pod delikatnym strumieniem
wody, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym. przesypujemy do miseczki, dodajemy łyżeczkę
mąki i mieszamy. Voila!Tak przygotowane pierogi gotujemy około 3-4 minut od zagotowania
wody.SMACZNEGO!!!