ßßß
Składniki na ciasto:- 300 g mąki pszennej typ 450- 200 ml wrzątku- szczypta soli- 2 duże łyżki oliwy (lub oleju)Farsz:- około 250 g jagód- łyżeczka mąkiMąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, robimy "dołek", w który wlewamy wrzątek oraz oliwę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto ręką około 5-7 minut.Wyrobione ciasto dzielimy na 2-3 częsci. Każdą część rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i na środek kładziemy farsz jagodowy i zaklejamy.Farsz: jagody myjemy na sitku pod delikatnym strumieniem wody, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym. przesypujemy do miseczki, dodajemy łyżeczkę mąki i mieszamy. Voila!Tak przygotowane pierogi gotujemy około 3-4 minut od zagotowania wody.SMACZNEGO!!!