Wykonanie
Najsłodsze są te
pomarańczowe i lekko czerwone. Rosną przy polnych lub leśnych ścieżkach. Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki.
Marmolada z mirabelek jest kwaskowata dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi ciastami. Polecam ją do przekładania
tortów, naleśników i nadziewania rogalików.
Składniki:mirabelki
cukierMirabelki płuczemy i smażymy na małym ogniu. Można na początku dodać odrobinę
wody, żeby
owoce nie przypaliły się zanim puszczą sok. Dodajemy
cukier w ilości pół kilo na każdy kilogram
owoców. Jeśli wybierzemy tylko czerwone mirabelki ilość
cukru możemy zredukować.
Owoce smażymy aż się rozpadną. Przecieramy przez sito tak aby grube skórki i pestki nie trafiły do
marmolady. Znów gotujemy aż zgęstnieje i przekładamy do wyparzonych słoików.