Wykonanie
Yorkshire
pudding (potocznie Yorkshire pud) to wypiek z ciasta naleśnikowego, który jest nieodzowną częścią brytyjskiego Sunday roast (czyli tradycyjnej pieczeni na niedzielę). Idealny
pudding powinnien wyrosnąć tak, by miał dziurkę w środku i tworzył kształtem coś w rodzaju naczynia. Służy to temu, by móc wlać do środka
sos pieczeniowy (gravy). Efekt jest fantastyczny – lekkie ciasto świetnie łączy się z sosem.
Puddingi potrafią być dość kapryśne i nie zawsze wypieką się tak, jakbyśmy chcieli. Jednak jest to całkiem normalne. Bardziej płaski, rozrośniety w poprzek mozna porwać palcami i zamoczyć w sosie. Mmm, pycha :)Podstawowe składniki -
jajka,
mleko oraz
mąkę - łączy się w identycznych proporcjach. Najlepiej odmierzyć najpierw
jajka (np. w pojemniku z miarką), a
potem dodać taką samą objętość pozostałych elementów.Polecam! Wasze dzieci się zakochają, a i Wam z pewnością zasmakuje;)ok. 15 mini
puddingówPrzygotowanie: ok. 10 min.Składniki3
jajkaok. pół szklanki
mlekaok. pół szklanki
mąkikilka kropel
octu (można pominąć)
sólolej (do pieczenia)PrzygotowanieZmiksuj lub zblenduj wszystkie składniki (poza
olejem). Wstaw na 1 godzinę do lodówki (zdj 1).Nalej
olej na spód foremek (nie powinny być płytkie, gdyż wtedy ciasto nie wyrośnie w górę).Nastaw piekarnik na temp. 190 st. C (grzałka górna i dolna) i wstaw do niego foremki z
olejem na ok 8 min (zdj 2).Wyjmij tacę z foremkami i natychmiast wlej do nich zimne ciasto, do ok. 2/3 wysokości (zdj. 3). Zachowaj ostrożność! Gorący
olej może pryskać .Wstaw do piekarnika na 20 min.Wyrośnięte
puddingi będą puste w środku. Jeśli dziurka sama się nie utworzy, można przerwać błonkę palcem lub nożem.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u