Wykonanie

Składniki:4 średniej wielkości
jabłka (obrane) lub 2
jabłka i 3
brzoskwinie (wypestkowane)1/4 kostki
masła4 łyżki
brązowego cukru
ciasto:łyżka
wody2
żółtkaszczypta
soli1/2 kostki
masłaszklanka
mąki (ja użyłam pół na pół krupczatki i kasztanowej, ale zwykła też będzie dobra)

Przygotowanie:Składniki na ciasto połączcie i wyróbcie. Włóżcie do lodówki na 30 minut. W tym czasie zajmijcie się
jabłkami i
brzoskwiniami. Formę na tartę ustawcie na gazie. Skarmelizujcie
masło z
cukrem. Pokrójcie
jabłka i
brzoskwinie (na pół). Ja przekręcam je od czasu do czasu. Jak
owoce będą brązowe, możecie przystąpić do kolejnego etapu. Rozwałkujcie ciasto. Przełóżcie ciasto na
owoce. Starajcie się podwinąć ciasto pod
jabłka i
brzoskwinie.

Formę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 25 minut.
Potem weźcie duży talerz i jednym ruchem odwróćcie tartę, tak by
owoce znalazły się na górze. Świetnie
tarta tatin smakuje z
morelami.
