Wykonanie
Pomysł na szybki obiad zarówno dla dziecka, jak i dorosłego. Kilka składników połączonych w całość uczyniło danie smaczne. Polecam, jak ktoś nie pomysłu na obiad. Wykonanie proste, wręcz
banale, a efekt ciekawy. I nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych :)

Składniki:Podwójna
pierś z kurczaka1
cebula1 ząbek
czosnku1 duża
papryka czerwonasól,
pieprz,
cukierzioła prowansalskieprzyprawa do kurczaka1 szklanka
śmietany 18 % lub 12 %1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego lub kilka łyżek
przecieru pomidorowegoszczypiorekliść laurowyziele angielskie1/4 łyżeczki startej
gałki muszkatołowejPierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy
przyprawą do kurczaka lub korzystamy z takich przypraw, które lubimy najbardziej. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie robimy sos.
Cebulę,
czosnek i
paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy kilka minut na łyżce
smalcu. Zalewamy odrobiną
wody. Doprawiamy
solą. Dodajemy
ziele angielskie,
liść laurowy i
szczypiorek. Dusimy przez kilka minut. W tym czasie do
śmietany dodajemy
przecier pomidorowy,
zioła prowansalskie,
gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Doprawiamy
solą i
cukrem. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Czekamy, aż zawrze.
Pierś z kurczaka obsmażamy. Gotową polewamy sosem. Można podać z
makaronem,
ziemniakami lub wedle uznania. smacznego.