ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana z kaszą gryczaną

Papryka faszerowana z kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zachciało mi się zrobić paprykę faszerowaną, ale nie taką jak zwykle tylko troszkę inną z czymś nowym. Przeszukałam wiele przepisów i w końcu znalazłam jeden, który mnie zainteresował. Była tam mowa o kaszy jęczmiennej - niestety jej nie posiadam, ale kiedyś będąc w Polsce kupiłam sobie trochę kaszy gryczanej więc pomyślałam "czemu nie".
W planie miałam zrobić 4 papryki niestety mimo iż były świeżo kupione okazało się, że jedna z nich jest zepsuta w środku... Dlatego z reszty farszu zrobiłam kotleciki. Chyba nawet dobrze wyszło, bo zostają dodane do naszego menu i będę je robić już nie tylko z przypadku ;)
Poniżej podaję produkty i proporcje jakich ja użyłam.
4 papryki
350 g piersi z kurczaka
1/2 woreczka ryżu
woreczek kaszy gryczanej
cebula
czosnek
4 łyżki sosu sojowego
pieprz
sól
200 ml śmietany
łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki cukru
2 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
Ryż i kaszę ugotować na średnio miękko. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Piersi zmielić w malakserze, dodać cebulę, pokrojony czosnek, sos sojowy, pieprz. Zmiksować. Przełożyć do miski, połączyć z przestudzonym ryżem i kaszą. Farsz nakładać do oczyszczonych z pestek i posolonych papryk. Do naczynia żaroodpornego włożyć ziele angielskie i liść laurowy po czym ustawić papryki (ja miałam tylko trzy dlatego użyłam wyłożonej folią blaszki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rozrobić śmietanę z koncentratem, cukrem, solą i pieprzem. Po 25 minutach pieczenia wlać śmietanę do naczynia żaroodpornego z papryką i przykryć górną częścią (ja użyłam folii). Zapiekać jeszcze ok 50 minut do chwili aż papryka stanie się miękka.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/07/papryka-faszerowana-z-kasza-gryczana.html