Wykonanie
Ostatnio zachciało mi się zrobić
paprykę faszerowaną, ale nie taką jak zwykle tylko troszkę inną z czymś nowym. Przeszukałam wiele przepisów i w końcu znalazłam jeden, który mnie zainteresował. Była tam
mowa o
kaszy jęczmiennej - niestety jej nie posiadam, ale kiedyś będąc w Polsce kupiłam sobie trochę
kaszy gryczanej więc pomyślałam "
czemu nie".W planie miałam zrobić 4
papryki niestety mimo iż były świeżo kupione okazało się, że jedna z nich jest zepsuta w środku... Dlatego z reszty farszu zrobiłam kotleciki. Chyba nawet dobrze wyszło, bo zostają dodane do naszego menu i
będę je robić już nie tylko z przypadku ;)Poniżej podaję produkty i proporcje jakich ja użyłam.
4
papryki350 g
piersi z kurczaka1/2 woreczka
ryżuworeczek
kaszy gryczanejcebulaczosnek4 łyżki
sosu sojowegopieprzsól200 ml
śmietanyłyżka
koncentratu pomidorowegopół łyżeczki
cukru2 ziarenka
ziela angielskiegoliść laurowyRyż i
kaszę ugotować na średnio miękko. Posiekaną
cebulę podsmażyć na
oleju. Piersi zmielić w malakserze, dodać
cebulę, pokrojony
czosnek,
sos sojowy,
pieprz. Zmiksować. Przełożyć do miski, połączyć z przestudzonym
ryżem i
kaszą. Farsz nakładać do oczyszczonych z pestek i posolonych
papryk. Do naczynia żaroodpornego włożyć
ziele angielskie i
liść laurowy po czym ustawić
papryki (ja miałam tylko trzy dlatego użyłam wyłożonej folią blaszki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Rozrobić
śmietanę z koncentratem,
cukrem,
solą i
pieprzem. Po 25 minutach pieczenia wlać
śmietanę do naczynia żaroodpornego z
papryką i przykryć górną częścią (ja użyłam folii). Zapiekać jeszcze ok 50 minut do chwili aż
papryka stanie się miękka.