Wykonanie
Zrobienie domowej
kapusty kiszonej nie jest pracochłonne. Wystarczy kilka prostych składników oraz 2-3 tygodnie cierpliwości. Smakuje wyśmienicie. Nadaje się zarówno na surówkę, jaki i zupę kapuśniak.
Składniki:2 kg
kapusty białej4,5 dkg
soli2-3
marchewkikilka ziarenek
ziela angielskiegokilka
liści laurowych.Jeśli posiadamy robot z tarczą do szatkowania, w mig
kapusta będzie poszatkowana. Dodajemy
marchewkę startą na jarzynowej tartce. Dodajemy
sól,
ziele angielskie i
liście laurowe. Mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy na kilka godzin.
Następnie
kapustę wkładamy do kamiennego garnka (układamy dość ściśle). Na wierzchu kładziemy spodek, który przyciskamy np. ciężkim kamieniem. Ważne, aby cała
kapusta była zanurzona a na wierzchu pojawił się sok. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zdejmujemy spodek i nakłuwamy kilka
razy patyczkiem do szaszłyków (aby wydostało się fermentowane powietrze -gaz). Ponownie dociskamy
spodkiem.Czynność powtarzamy do 1-2 dni. Po ok. 2-3 tygodniach próbujemy czy
kapusta jest już dobrze ukiszona. Jeśli tak, gotową
kapustę wkładamy do słoików razem z uzyskanym
sokiem i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Smacznego