Wykonanie
Pochodzenie nazwy ciasta "
jadą goście" jest mi nieznane. Piekła je moja teściowa dość często. Myślę, że nazwa taka jest, ponieważ jego wykonanie nie jest pracochłonne, składniki proste. Można je upiec prawie z każdym
owocem. Polecam, ponieważ jest to ciasto wyjątkowo dobre i łatwe w wykonaniu. Tym razem z dodatkiem
jabłek i
gruszek. Można dodać
suszone owoce, jak
rodzynki,
żurawina czy też
morela. Wachlarz możliwości jest spory.
Składniki:4
jajka1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
śmietany1/2 szklanki
olejuowoce (1 duże
jabłko, 1
gruszka)kolorowe drażetki
pestki dyni (ok. 1 garści)Wykonanie:
Jajka ubijamy z
cukrem na jednolitą masę.
Mąkę przesiewamy i dodajemy
proszek do pieczenia. Następne ubijając już gotową masę jajeczną na wolnych obrotach, dodajemy partiami
mąkę z proszkiem,
śmietanę i
oliwę. Ciasto wylewamy do okrągłej blachy o średnicy 21 cm. Na wierzchu układamy pokrojone w kostkę
owoce. Następnie posypujemy kolorowymi drażetkami i
pestkami dyni. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 170-180*C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od rodzaju
owoców i ich ilości. Smacznego