Wykonanie
Przepisów na muffinki jest mnóstwo. Mój sposób przyrządznia nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi muffinkami. Wymyślony na szybko tuż przed Sylwestrem zrobił przy
stole furorę. Dlatego postanowiłam podzielić się z
Wami moim przepisem.Składniki na tackę z 12 muffinkami2
jajka 1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
czekolada o smaku
toffi1
czekolada mlecznakolorowa posypkaCiasto miksujemy tradycyjnie jak
biszkopt (
jajka ubijamy z
cukrem na najwyższych obrotach, aż
potroi swoją objętość).
Mąkę przesiewamy, dodajemy
proszek do pieczenia i mieszamy. Jak masa jajeczna będzie gotowa, zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wlewamy do formy muffinkowej (wypełniamy do 1/2 objętości). Całą tabliczkę
czekolady o smaku
toffi i 1/3
czekolady mlecznej kroimy i dodajemy do ciasta. Pieczemy w temperaturze 170 st.C ok. 35 min. Patyczkiem sprawdzamy czy muffinki są upieczone. Czekamy jak ostygną.Pozostałą
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i oblewamy wierzch muffinek. Na koniec dodajemy posypkę. Smacznego :)