Wykonanie
Wiem, że w sklepie
makaronów jest mnóstwo - do wyboru, do koloru. Jednak od lat łazanki na święta są w moim domu robione ręcznie. Nauczyła ich mnie moja teściowa. Może ktoś jeszcze spróbuje mojego przepisu.SkładnikiW zależności od tego, ile gości będzie na wigilii - ilość potrzebna do zupy grzybowej i do makiełek:garstka
mąki pszennej na osobę do zupy + pół garstki
mąki do makiełek2-3
żółtka1 całe
jajociepła
woda dobrze osolona
Mąkę przesiewamy i robimy na środku dziurkę. Dodajemy
jajko,
żółtka i mieszamy. W małych ilościach dolewamy
wody. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być zwarte (podobne do pierogowego). Wałkiem formujemy placki. Musimy odczekać, aż trochę wyschną. Następnie gotowy placek bardzo grubo posypujemy
mąką, aby podczas krojenia łazanki się nie skleiły. Kroimy na ok. 1,5 - 2 cm paski. Kładziemy paski jeden na drugi i kroimy po ukosie, aby powstały nasze łazanki. Gotowe łazanki rozkładamy na duże blasze i prze kilka dni suszymy. Kilka
razy dziennie mieszamy nasze kluseczki, aby równomiernie wyschły. Jak się ususzą chowamy do dużego pojemnika, gdzie będą leżakować do świąt.