To już druga odsłona chłodnika - tym razem postawiłam na orzeźwiającego ogórka i zadziorną rzodkiewkę :)Składniki na 4 porcje.Składniki:400 g ogórków gruntowych150 g rzodkiewek200 g jogurtu naturalnego gęstego250 g kefiru1 ząbek czosnku2 łyżki siekanego koperku2 łyżki tartych orzechów włoskich (opcjonalnie)1/2 łyżeczki suszonego chilliSól morska, świeżo mielony pieprz kolorowyPrzepis:Ogórki i rzodkiewki myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Następnie do miski z warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt, kefir i koperek (i ewentualnie tarte orzechy włoskie). Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy i dodajemy chili. Odpowiednio doprawiony chłodnik wkładamy do lodówki i chłodzimy go przynajmniej przez 30 minut.