Składniki na 3 porcje.Składniki:300 g ryżu do risotto (arborio)1 kieliszek wina białego półsłodkiego2 piersi kurczaka1 papryka czerwona½ szklanki mrożonego zielonego groszku1 cebula1 łyżka startego sera2 szklanki bulionu (najlepiej domowego, dla wygodnych może być ten z kostki)Szczypta szafranu (jeśli go nie mamy, żółty kolor risotto pomoże uzyskać nam szczypta kurkumy)Oliwa z oliwek do smażeniaPrzepis:Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie do cebuli dodajemy pokrojone piersi kurczaka. W czasie gdy smażymy kurczaka, kroimy paprykę w kostkę. Gdy kurczak jest już usmażony dodajemy do niego ryż. Smażymy do momentu aż stanie się półprzeźroczysty (często mieszając). Następnie dodajemy paprykę i kieliszek białego wina. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, w którym wino się zredukuje. Po tym czasie dolewamy na patelnię 1 szklankę bulionu i dodajemy mrożony groszek. Całość ponownie mieszamy i pozostawiamy do momentu aż bulion zostanie wchłonięty. Po tym czasie dolewamy pozostałą część bulionu, ponownie mieszamy i ponownie czekamy aż bulion zostanie wchłonięty. Następnie do risotto dodajemy sera, szafran, mieszamy i chwilę trzymamy na średnim ogniu. Podajemy na ciepło.