Wykonanie
Mój pierwszy
smalec :))
Składniki:0,5 kg
słoniny200 g
mięsa mielonego z
indyka1
cebula1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczka
soli1/2 łyżeczka
pieprzuPrzepis:
Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i umieszczamy w garnku na małym ogniu. Topimy
słoninę przez ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy w rondelku wytopiło się już sporo tłuszczu, a skwarki się zarumieniły, dodajemy
mięso mielone. Całość mieszamy i smażymy przez 15-20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, dodajemy
majeranek i
sól wraz z
pieprzem do smaku. Smażymy przez 5-10 minut aż
cebulka się zarumieni. Gdy całość chwilę przestygnie, przelewamy smalczyk do miseczek. Pozostawiamy na noc do zastygnięcia.