ßßß Cookit - przepis na Kawa z Doliny Aosty.

Kawa z Doliny Aosty.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj specjalna kawa na rozgrzewkę, dla tych ,których gnębi deszcz i chłód.
8 łyżeczek kawy mokka
2 kieliszki grappy lub wódki
1/2 szklanki różowego francuskiego wina Celebro [TUTAJ]
skórka z cytryny ,cukier
We Włoszech w Dolinie Aosty parzy się ją w specjalnych naczyniach zwanych grolla ,które posiadają kilka wylotów. Kawę należy zaparzyć ,dodać pozostałe składniki i mocno podgrzać w rondelku grolla. Do każdego wylotu przybliżyć zapaloną zapałkę ,tak aby powstał niebieskawy płomień. Płomień zgasić i pić na zdrowie.
Jeśli nie posiadamy grolla ,to po umieszczeniu składników w żaroodpornym naczyniu ustawiamy je na podgrzewaczu lub innej płytce grzewczej na środku stołu i podgrzewamy stale mieszając. Kiedy składniki zagotują się ,zbliżamy zapałkę do kawy ,tak aby na powierzchni pojawił się płomień. Łyżką wazową, raczej małą ,nabieramy kawę i wlewamy do filiżanek.
P.s.
Po wypiciu lampki francuskiego wina Celebro do kawy, nawet motyl rozwija skrzydła. Polecam to doskonałe wino www.facebook.com/KlubCelebro .
Ja pomijam cukier ,bo sam jestem chodzącą słodyczą :)
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2013/08/kawa-z-doliny-aosty.html