Wykonanie
Truskawki, pojawiają się na początku czerwca. Zawsze cieszyły mnie kuszącym wyglądem, zapachem i podniecającym smakiem. O składnikach odżywczych i bogactwie
soli organicznych, wie chyba każdy. Polecane są osobom, które mają kłopoty z trawieniem
białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy.Składniki:
Pierś z kurczaka1 łyżeczka zielone pesto2 plasterki włoskiej
mozzarelli10 dkg
truskawki1 dkg
masło1 łyżeczka
aceto balsamico de Modena1 łyżeczka
likieru pomarańczowego Grand MarnierŚwieżo zmielony
pieprz1 łyżeczka listków
bazyliiSólWykonanie:
Filet z piersi kurczaka, lekko rozbić przez folię. Oprószyć
solą i
pieprzem. Grillować na patelni z obu stron.Grillowany filet posmarować 1 łyżeczką pesto, położyć 2 plastry włoskiej
mozzarelli ( z kulki) i wstawić na około 10 minut do nagrzanego piekarnika ( najlepiej pod grilla) – do roztopienia
sera.
Truskawki pokroić w plasterki i lekko przesmażyć na
maśle. Skropić
aceto balsamico de Modena i
likierem pomarańczowym, najlepszy jest
Grand Marnier. Posypać odrobiną świeżo zmielonego
pieprzu.Wyjęty z piekarnika filet, obłożyć
truskawkami i posypać pociętymi listkami świeżej
bazylii.