Wykonanie
To brzmiące wytwornie danie ,jest do wykonania w prawie ekspresowym tempie, nawet dla tych, którzy mówią, że nie umieją gotować. To pyszne połączenie
cielęciny,
szynki i
szałwii jest specjalnością kuchni rzymskiej. W
języku włoskim ,salta in bocca, oznacza-skacze do ust. Finezja i bogactwo aromatu sprawia, że potrawa jest wyśmienita. Zapraszam do dzieła!4 plastry
sznycli cielęcych4 plasterki
szynki wędzonej, najlepiej parmeńskiej4 liście świeżej
szałwii lub 1łyżeczka suszonejćwiartka
cytryny150 ml białego
wytrawnego wina1 łyżka
mąki50g
masła klarowanego
sól,
pieprzMięso lekko rozbić i skropić
sokiem z cytryny, by
mięso zachowało po usmażeniu apetyczny, jasny kolor. Posypać
solą i
pieprzem.Na każdy sznycel położyć plaster
szynki i liść
szałwii, spiąć wykałaczką, aby składniki trzymały się razem. Oprószyć
mąką.Na patelni rozgrzać dobrze
masło i smażyć na niezbyt dużym ogniu po obu stronach, do lekkiego zrumienienia.Ułożyć saltimbocca
szałwią do góry i wlać
wino, dusić 2-3 minuty i podawać. Możemy posypać startym
parmezanem.Saltimbocca możemy podać tylko z
bagietką i kieliszkiem
wina. Jeżeli ma to być główny posiłek ,to saltimbocca przygotowujemy w trakcie gotowania
ziemniaków czy
makaronu ,bo więcej czasu nam to nie zajmie.Namawiam do przyrządzania tego dania ,które cieszy swoją prostotą i zachwyca wyrafinowanym smakiem.Jeżeli zastąpimy
cielęcinę poczciwym
kurczakiem, to wielkiej profanacji nie uczynimy, bo walory smakowe będą równie atrakcyjne.