Wykonanie
Szparagi zaliczane są do najstarszych znanych warzyw. Tak jak poezji dla ducha, tak też potrzebuję wysublimowanego smaku
szparagów dla podniebienia. Osobiście wole
szparagi zielone. Sezon na
szparagi jest krótki, trwa niecałe dwa miesiące. Do dzieła, jedzmy
szparagi, te w słoikach to już nie ten smak.
Szparagów zielonych nie obieramy.Gotujemy
szparagi. Są specjalne garnki do gotowania
szparagów. Do garnka wkładamy je pionowo. Główki
szparagów, które są rarytasem, wystają ok.2 cm. ponad poziom
wody. Ogólnie
szparagi wkładamy do gotującej
wody, do której dodajemy
sól,
cukier i odrobinę
masła. Gotujemy około 15 minut. Należy pamiętać, do zielonych nie dodajemy
soku z cytryny, stracą kolor.
Zielone szparagi najlepsze są ”al. dente” i powinny
mieć grubość kciuka.Ps.
Szparagi polałem sosem zrobionym z białego
aceto balasmico di Modena,
oliwy extra virgin i odrobiny
śmietany. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszane, ale oczywiście sos każdy może sobie skomponować.