Wykonanie
KURCZAK CURRY PO TAJSKUPomysł na ten obiad wziął się znienacka. Wykorzystałam w nim produkty, które ostatnio udało mi się kupic w Biedronce podczas azjatyckich smaków. Kostki kosztowały 1,49zł i wzięłam je z czystej ciekawości i miłości do
curry oczywiście. Natomiast sos wpadł mi w ręce tydzień później za bodajże 3,99zł.Tanio i smacznie, a zarazem egzotycznie.W moim domu na chwilę zagościł prawdziwy smak Azji...
Składniki:około 500g
piersi z kurczaka,kostki
Asia Curry Złoty Smok,
sos Chińskie Curry firmy Blue Dragon ( produkty dostępne w Biedronce podczas azjatyckiego tygodnia),
przyprawy:
curry,
chilli,
pieprz, suszona
natka pietruszki,3 woreczki
ryżu długoziarnistego,
olej,Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w paski lub kostki. Odkładamy do miski, do której wlewamy 2-3 łyżki stołowe
oleju, następnie kruszymy 2 kostki
Asia Curry i wcieramy w
kurczaka. Doprawiamy marynatę do smaku –
chilli,
pieprzem, szczyptą
soli. Dokładnie mieszamy i wstawiamy
kurczaka do lodówki. Proponuję, aby postało w lodówce około 20minut – wszystko w zależności jak szybko chcemy zrobić obiad. Wiadomo, że najlepiej, aby
mięso spędziło w takiej marynacie całą noc czasami jednak nie ma takiej możliwości, więc około 20-30 minut powinno wystarczyć. W tym samym czasie gotujemy
ryż. Ja do
ryżu dodaję
curry ( zmieni kolor na żółty) oraz 1
kostkę rosołową (
ryż nie będzie się sklejał).
Kiedy już
mięso wyleży się w marynacie smażymy je na patelni na złocisty kolor. Można podczas smażenia dodać jeszcze szczyptę
chilli i
pieprzu. Następnie podlewamy podsmażonego
kurczaka sosem Chińskie Curry i gotujemy jeszcze około 12 minut na wolnym ogniu.Podajemy z
ryżem. Dekorujemy suszoną
natką pietruszki...
Od razu pragnę uprzedzić, że sos należy do naprawdę ostrych. SMACZNEGO!!!